Seniorenwoningen Senpathiek Wonen op boerderij in Kockengen

Nederland telt 4,1 miljoen ouderen. Van deze enorme groep voelen 1 miljoen landgenoten zich eenzaam. Een aangrijpend aantal dat Heleen en Corné van der Waal aan het denken zette. Ze vatten het plan op om de deel op de biologische boerderij van hun dochter te verbouwen tot woongroep voor 60-plussers. Na een complexe procedure en een enorme stroom rapporten, onderzoeken en aanvragen is het bijna zover: binnenkort zijn de vier appartementen in het landelijke gebied van Kockengen klaar voor bewoning.

“De wethouder reageerde enthousiast toen we het plan lanceerden. Onze bedoeling was om de deel te verbouwen tot vier appartementen met een gezamenlijke ruimte. Daar kunnen de bewoners van vier tot zeven uur ’s middags samen met ons koken en eten. Verder hebben ze hun eigen voordeur en wonen zelfstandig. Alleen… ze wonen op een boerderij in bedrijf, dus er is altijd wel wat te zien en te beleven. Ze kunnen ook meehelpen als ze willen. Meedoen geeft je leven betekenis, toch?”, aldus Heleen van der Waal.

Een mooi en idealistisch plan, dat echter ook vernieuwend was. “Zorgboerderijen zijn er genoeg, hier ging het om het krijgen van een vergunning voor de appartementen. Er kwamen vier woningen bij en ondanks dat de boerderij precies hetzelfde bleef, ging het niet vanzelf. Op het enthousiasme van de wethouder volgde nog een traject van 2,5 jaar om uiteindelijk de Omgevingsvergunning te krijgen. Asbest-, bodem- en geluidsonderzoeken, een landschapsconsulent en zelfs een archeoloog die we moesten inschakelen. Wil je als burger iets moois realiseren, dan moet je wel een financieel en mentaal uithoudingsvermogen hebben. Ondanks dat de overheid het platteland vitaal wil houden, werpen ze zelf wel de nodige barrières op”.

Evenwel: de Van der Waals en hun adviseur Van Westreenen lieten zich niet uit het veld slaan en zetten door. “We hebben geen seconde aan opgeven gedacht. Van nature hebben we veel geduld en iedereen reageerde enthousiast op het plan. Van Westreenen trok samen met ons op, zonder adviseur red je het niet. Je hebt echt geen idee wat er allemaal bij komt kijken”, blikt Heleen van der Waal terug. Laura van Laar, adviseur bij Van Westreenen, heeft bewondering voor de volharding van het ondernemende echtpaar. “De karakteristieke deel van de boerderij krijgt hier een mooie en passende nevenactiviteit. Tijdens de uitgebreide procedure, een omgevingsvergunning (projectafwijkingsbesluit), moesten we een aantal hobbels nemen. Die zijn echter ook deels het gevolg van zo’n uniek plan. Mooi dat het uiteindelijk allemaal gelukt is.”

Foto's

Logo VanWestreenen