BLOG: Trots naar de toekomst?

Op dit moment zit ik aan mijn keukentafel en kijk ik naar buiten. Het is vroeg en ik moet nog wat wakker worden. Weinig inspiratie op dit moment tot ik terugdenk aan gisteravond waar ik namens VanWestreenen samen met een paar collega’s aanwezig was bij de Agri-Meeting Gelderse Vallei.

 

Thema van de avond was trots naar de toekomst! Het ging over trots, de toekomst maar ook over tegenslag en keuzes durven maken. Dat heeft mij gisteravond wel weer aan het denken gezet.

Tegenslag heeft iedereen. Maar hoe ga je ermee om? Louwe de Boer (een visser uit Urk) zette mij op het goede spoor. Een van zijn boodschappen was: leer ervan, sta weer op en zet door. Maar vooral dat je je moet aanpassen aan de nieuwe situatie. En als het kan, probeer te anticiperen en let goed op je omgeving. Klinkt simpel, hoewel… veranderen is een van de moeilijkste zaken voor mij en waarschijnlijk ook voor u als als ondernemer of bedrijf.

Is het nu echt belangrijk om mee te gaan met de tijd? Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die meer dan 100 jaar bestaan allen een ding gemeenschappelijk hebben. Ze hebben zich aangepast en zijn continue met (kleine en grotere) veranderingen bezig. Hoe? Ze leunen bijvoorbeeld regelmatig achterover en nemen wat afstand van het bedrijf. Letterlijk door niet 24/7 op het bedrijf te werken. Ze investeren in hun netwerk en staan open voor andere meningen.

Maar dan komt het moment om een keuze te maken. Wat gaat u doen? Bjorn Kuipers (Scheidsrechter betaald voetbal en ondernemer) kwam na de visser aan het woord en hij maakte het eigenlijk heel simpel. Je hoeft de keuze niet alleen te maken. Het is niet alleen mijn tegenslag of zorg of twijfel. Deel u gedachtes met uw omgeving en luister. Zijn boodschap was creëer een sterk team om uw heen en werk goed samen. Samen bereik je meer. En maak de keuze!

En dat klopt natuurlijk. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat bij samenwerking je beter in staat bent om open te staan voor zaken die misschien niet direct binnen je eigen blikveld liggen. Samenwerking maakt het ook mogelijk om sneller te anticiperen en mee te veranderen met je omgeving. Flexibiliteit en veranderingscapaciteit zijn in mijn ogen cruciaal voor een blijvende succesvolle onderneming.

Dat ik hierbij was als agri-partner namens VanWestreenen was mooi. En trots was ik zeker. Bedankt LTO Gelderse Vallei, de drie regionale AJK-afdelingen en PJGU voor de inspiratie! Ik kijk weer naar buiten en concludeer, de inspiratie is weer teruggekeerd!

Marcel Man

 

Terug naar nieuws
Nieuws
Meer nieuws