Provincie Utrecht verwerpt motie tegen geitenhouderij

Provincie Utrecht zet voorlopig geen stop op geitenhouderijen. De Provinciale Staten verwierpen een motie hierover. “Dat is goed nieuws”, zegt Steven van Westreenen van VanWestreenen Adviseurs voor het buitengebied.

“Het aanvaarden van de motie zou iedere ontwikkeling van bestaande geitenhouderijen volstrekt gefrustreerd hebben. Dat zou op basis van de nu bekende feiten en risico’s  disproportioneel zijn en een onaanvaardbare aantasting betekenen van de bestaande rechten van agrariërs. Gelukkig vindt een meerderheid van Provinciale Staten van Utrecht dit ook.”

De provincie Noord-Brabant heeft eerder al een tijdelijke stop ingesteld voor de komst van meer geitenhouderijen en de provincie Gelderland heeft hiertoe een voorbereidingsbesluit genomen. Het verwerpen van de PvdA-motie tijdens de betreffende Statenvergadering op 25 september is volgens Van Westreenen een klein lichtpuntje voor de Gelderse geitenhouders.

Rem op innovatie

“Het rücksichtslos op slot zetten van bedrijven betekent een rem op innovatie en verduurzaming waarvan zowel ondernemers als leefomgeving de dupe worden. Dat moet niemand willen. Laat het verwerpen van deze motie daarom een opmaat zijn voor gedegen overleg met de sector, gebaseerd op hoogwaardig onderzoek, waarbij agrarisch ondernemerschap en volksgezondheid niet gemakzuchtig tegenover elkaar worden geplaatst. Met een dergelijke constructieve benadering wordt niet alleen de geitenhouder maar heel Gelderland bediend.”

Terug naar nieuws
Nieuws
Meer nieuws