Nieuwbouw jongvee-/vleesvee opfoklocatie familie Hassink, Veessen

Unieke samenwerking tussen veehouder en natuurorganisatie

Nieuwbouw jongvee-/vleesvee opfoklocatie fam. Hassink, IJsseldijk Veessen

Natuurboerderij Villa Bakhuis van de familie Hassink herbergt niet alleen jongvee en stieren van het dubbeldoelras Fleckvieh, maar is ook een unieke trouwlocatie met een heuse parktuin uit 1900. Het gebied is onderdeel van De Nijensteen, een voormalige herenboerderij.

“Stichting De Nijensteen, eigenaar van de locatie De Nijensteen, had een advertentie geplaatst met de kop ‘bedrijf zoekt boer.’ Dat trok mijn aandacht. Ik besloot te schrijven en heb mijn visie voor het gebied uiteen gezet”, vertelt Albert Hassink. Eenmaal in gesprek komt IJsseldijk 3 aan de orde. “Daar stond een oude bungalow en een koetshuis in vervallen staat. Verder was er helemaal niets.”

Natuurboerderij

Omdat Hassink een natuurboerderij wil neerzetten op een bestaande woonlocatie en er ook plannen zijn voor het gebied in het kader van het project “Ruimte voor de Rivier”, schakelt hij adviesbureau LandRaad in. Adviseur Frans Kütschruiter: “Onze rol was vooral om goede afspraken tussen partijen te maken en deze helder op papier te krijgen. Dat ging niet alleen over grondgebruik en het onderhoud van de natuur in het gebied, maar ook over juridische aspecten en verdeling van de kosten. Verder onderhielden wij contacten met partijen als het waterschap, de provincie Gelderland en Rijkswaterstaat.” VanWestreenen doet het vergunningentraject. Adviseur Gert-Jan Nap: “Vanuit VanWestreenen waren we al betrokken bij de thuislocatie van Hassink, het melkveebedrijf op IJsseldijk 8. Omdat dit nieuw te bebouwen gebied tegen de uiterwaarden aan ligt, leek de Natuurbeschermingswetvergunning nog wel een uitdaging, omdat meer stikstofuitstoot in de regel niet is toegestaan. We hebben samen met LandRaad creatief gekeken hoe we dit toch vergund zouden kunnen krijgen: LandRaad zorgde voor de rechten en wij voor de vergunningen.”

Samenleving

“Eerst zijn we met architect Jan Giezen gaan tekenen hoe het zou kunnen. Daarna kwam het belangrijkste: draagvlak creëren bij alle betrokkenen. Samen met de stichting is er veel gelobbyd voor het plan. En met succes: na slechts een half jaar was de Natuurbeschermingswetvergunning rond. Ik denk dat je dat wel een unicum in Nederland mag noemen. En dat helemaal zonder bezwaren of protesten”, vertelt Hassink trots. Zijn devies luidt dan ook: betrek de buurt voortijdig bij je plannen. Nap: “Gelukkig hadden we te maken met een stichting die zelf erg betrokken was bij de ontwikkeling van het gebied en daarin actief heeft meegedacht. Verder hebben we de stal toegankelijk gemaakt voor het publiek en het koetshuis helemaal gerenoveerd, zodat ook iets moois werd teruggegeven aan de samenleving. Dat zorgde ervoor dat de bestuurders echt heil zagen in dit project. Meestal worden boer en natuur als elkaars vijand gezien, maar hier zie je dat agrarische gebiedsontwikkeling en natuurbehoud heel goed samen kunnen gaan.”

Klimaatneutraal

De stal is mede door het gebruik van zonnepanelen helemaal klimaatneutraal. Ook is de stal gebouwd volgens het principe van cradle-to-cradle: alle gebruikte bouwmaterialen, zoals hout, beton en ijzer, zijn recyclebaar. Op de fundamenten van het oude woonhuis is het geraamte van de oorspronkelijke villa nagebouwd, in de vorm van een zogeheten folly, een bezienswaardig kunstobject. Het idee om een openbaar fietspad dwars door de stal te laten lopen, bleek toch iets te gek. Maar creatief denken heeft wel geleid tot een skybox boven de koeien, van waaruit passanten een deel van de stal kunnen overzien. Kütschruiter: “Ik kom er nog regelmatig en het is prachtig. Nu het fietspad er ligt en de tuin ook verder aangroeit, wordt het alleen nog maar mooier.”

Ijsselrund

Via de webshop van www.ijsselrund.nl verkoopt de familie Hassink haar eigen vlees: “een bewust stukje vlees met een eerlijk en oprecht verhaal. Wij kennen het beestje vanaf de geboorte en voeden het met eigen verbouwd voer. De dieren worden door een lokale slager geslacht, waardoor er een minimaal transport nodig is.” Hassink spreek ook wel van ‘slow-grown’ vlees; er komen geen hormonen aan te pas.

‘Betrek de buurt voortijdig bij je plannen’

VanWestreenen heeft in dit project de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
  • Aanvraag Wet natuurbescherming
  • Begeleiding ruimtelijke procedure
  • Aanvraag Omgevingsvergunning Bouw

Foto's

Logo VanWestreenen